This Band Could Be Your Life

Musikkanbefalinger // Mac DeMarco (can)

Diskografi:   16063e21d880d15cb89544143e1f9779

2012 – Rock and Roll Night Club

2012 – 2

2014 – Salad Days

2015 – Blessed

2015 – Another One

2017 – This Old Dog

Jeg tenkte jeg skulle sjekke ut Mac DeMarco. Har hørt om han tidligere, men han er ikke en artist jeg har giddet å sjekke ut før nå. Grunnen til det er så enkel som at det finnes jævlig mye annen musikk å høre på. Nå er det dog på tide å finne ut hvem denne mannen er og om det er verdt å bruke tiden min på han og musikken hans.

Det første jeg får vite når jeg googler han er at moren hans heter Agnes DeMarco og at faren hans er Mac Smith III. Dette er fullstendig uinteressant. Mac er fra Canada og hans fulle navn er visstnok McBriare Samuel Lanyon DeMarco. Han vokste opp i Edmonton men flyttet etterhvert til Vancouver. Og her kan det virke som om hans musikalske karriere startet. Han ga ut albumet Heat Wave under navnet Makeout Videotape i 2009. Han produserte albumet selv og solgte ut det lille opplaget han hadde. Han fikke med seg noen andre folk og begynte å spille konserter med dette bandet, og turnerte etterhvert med Japandroids. Makeout Videotape ga ut noen EPer og album, men jeg gadd ikke sjekke ut alle. Men jeg fant Heat Wave på Youtube, så det kan sjekkes ut her.

Mac startet etterhvert sin solokarriere og ga ut debutalbumet Rock and Roll Night Club i 2012. Her har han også flyttet til Montreal. Jeg har vært i både Vancouver og Montreal. I Vancouver kjøpte jeg en altfor stor hockeydrakt med Pavel Bure trykket på ryggen. Jeg var stor fan av Vancouver Canucks og samlet på hockekortene til Pavel Bure. Har de fortsatt. Montreal husker jeg ikke så mye av. Var der i 1994. Ti år gammel.

Rock and Roll Night Club klarer jeg ikke helt å digge. Ser at det har fått bra omtaler rundt omkring, men det blir for sært for min del. Litt creepy på en eller annen måte egentlig. Men hvis jeg skulle anbefale et par låter så ville det vært tittel-låten ‘Rock and Roll Night Club’ og ‘She’s Really All I Need’.

Album nummer to, som enkelt og greit har fått tittelen 2, er mer tilgjengelig og faller lettere for øret. Åpningslåten ‘Cooking Up Something Good’ viser tegn til at det er et helt annet lynne her, og den får meg til å bevege meg litt her jeg sitter på balkongen og ser på naboene mine rydde på gårdsplassen. Jeg vet at de kommer til å måtte plukke opp en del av sneipene mine, så jeg får stumpe de neste i et askebeger. I det jeg fyrer opp neste røyk starter låten ‘Freaking Out The Neighborhood’, og det får meg til å gå inn. Låten er derimot en av de beste på albumet. Når jeg bestemte meg for å sjekke ut Mac DeMarco så vurderte jeg å gi opp halvveis ut i første albumet, men allerede nå er jeg glad for at jeg ikke ga opp. har en behagelig og laid back stemning, med låter som er melodiøse og enkle å høre på. Beste albumet i rekken så langt. Best av to. Kanskje ikke så mye å skryte av for 2, Men klarer DeMarco å fortsette på denne måten så har jeg noen bra timer foran meg.

I følge Allmusic.com så er Salad Days det beste albumet til Mac. Noe som er mer definitivt er at det er hans tredje album. Albumtittelen får det jo til å høres kjipt ut, men jeg har ikke for vane å avskrive album på grunn av tittelen. Det hender selvfølgelig. Salad Days starter der hvor slapp. Første låten, som heter det samme som albumet, er en låt som klarer å holde på mitt gode humør, men etter tre-fire låter så mister jeg litt interessen. Det er ikke det at jeg syns det blir dårligere, men det mangler det lille ekstra. Er mange bra låter på dette albumet altså, jeg bare blir ikke blåst av stolen min liksom. Jeg går heller å lager meg litt mat. Er sulten.

Blessed er et album jeg ikke har sjekket ut. Det lå verken på Tidal eller Spotify, så da bare hopper jeg over det. Kan jo hende at dette er et helt fantastisk album, så jeg får sjekke det ut ved en senere anledning. Another One er enda et album (pun not intended) som skaper litt tvil hvis jeg skal tolke tittelen. Det kan jo virke som om han er lei seg selv eller musikken sin. Utifra de fire albumene jeg har hørt på nå så kan det trygt sies at Mac har funnet sin greie. Sett bort ifra debutalbumet så har de andre vært i samme stil. Han er en singer/songwriter med meloditeft og en drømmende undertone. Another One er et relativt kort album. Åtte låter og kun to av de er over tre minutter. Det er derimot ingenting som bekrefter min tvil rundt albumtittelen. Dette albumet kan jeg lytte til flere ganger etter hverandre.

Mac DeMarco sitt siste album slapp han 5. mai 2017. This Old Dog viser, i følge flere omtaler av albumet, at ha har blitt mer voksen. Jeg har ikke fått et intrykk av at han er en fjollete, fun loving type, men jeg leser at han blant annet har stappet et par trommestikker opp i ræva på scenen. Det er jo gøy. Dette albumet fortsetter, i mine ører, i samme stil som de foregående. Det er nok litt bedre produksjon her, og låtene fremstår som renere. Mac er trofast mot seg selv og sine lyttere med enda et godt album.

Jeg har kost meg veldig med å gå gjennom katalogen til Mac DeMarco. Jeg har sjekket ut fem av hans seks album og finner noe jeg liker på alle sammen. Sitter nå på balkongen igjen og tenker på at det kunne vært fint å høre på musikken hans i skogen. Sitte i mosen under et tre og se på solnedgangen på andre siden av et random vann for eksempel. For å konkludere med et eller annet så vil jeg si at Mac DeMarco er verdt å sjekke ut. Mye bra låter og flere album med masse kvalitet.

Min rangering av albumene:

  1. 2
  2. Another One
  3. This Old Dog
  4. Salad Days
  5. Rock and Roll Night Club

 

Petter Milde