This Band Could Be Your Life

Intervju // Mats Wawa (no)

psychedelic_cover_skrift

Ville Vesten Plateforening

I forbindelse med at Mats Wawa slipper sin nye singel ‘Psychedelic Overlord’ så tok jeg en liten prat med Mats Wawa per mail. Den nye låten er en finfin liten greie som klarer å sende deg tilbake til 60-70-tallet selvom du aldri har vært der. Sjekk ut låten og intervjuet her.

Hei Wawas! La oss få alt på det rene først. Er dere en mann, et band, eller en guttegjeng?

Jeg vil si at vi først og fremst er en guttegjeng, og så band. Vil nesten si ”Guttagjeng”, hvis det er noe. Jmf. guttastemning

Psykedelisk pop og bandanas, hvordan fikk en ung mann fra Kragerø disse to hobbyene?

Det er vanskelig å si, men husker at jeg nesten aldri likte tidsriktig musikk i ungdommen. Jeg var 12 år og hørte endel på Arctic Monkeys og Fleet Foxes, men utover det var det var kun The Band, Neil Young, Bob Dylan og T Rex som interesserte meg da jeg bodde i Kragerø. Etterhvert ble det litt mer snevert og nørdete, på godt og vondt. Husker ikke helt hvor den fascinasjonen starta, men mest sannsynlig med Adam Green. Han har vært et forbilde lyrisk, men også i måten han lager låter på. Jeg var/er veldig dårlig stelt når det kommer til ferdighetsnivå som musiker, og da blir det til at jeg lager det jeg kan, og det blir ofte litt ulogisk og utenom det vanlige. Rett og slett fordi jeg ikke får til å lage sangene som de kanskje burde vært laga.

Hvem i bandet/gjengen kler bandana aller best?

Det er på en måte ingen som faktisk kler bandana, og nå har alle i bandet fått kort hår. Så da tror jeg det må bli: Ingen.

wawaband-Marianne berg nilsen

Du trekker frem Pugh Roghefeldt som en inspirasjonskilde. Det er ikke den letteste artisten å dykke ned i. Hvor anbefaler du oss å starte?

Jeg pleier alltid å starte på begynnelsen. Med Pugh så blir det nesten bare vanskeligere og vanskeligere å like for hver plate han ga ut. Jeg Har kun kommet til nummer tre eller fire i rekka, så jeg hoppa av lenge før MGP-driten begynner. Men ”Ja da å da da” (eller noe) er kanskje den aller kuleste CD-en jeg vet om. ”Puglish” er også veldig bra, spesielt åpningslåta, med mitt favoritt råkkebrekk ca. 1.50 ut i låta. VELDIG sterk råkk.

Den nye singelen, «Psychedelic Overlord», har potensiale til å bli en skikkelig sommer-schlager. Hva er den ultimate sommerlåta for deg?

Det første som kom inn i hodet var ”Beechwood Park” med The Zombies, men sliter med å få det til å stemme. Samtidig kommer jeg ikke på noe særlig bedre. Kanskje ”China Cat Sunflower” med Gratefull Dead?

Og apropos ny singel, kan du fortelle litt om låta, innspillinga, tankene bak osv?

Denne låta starta med at jeg hadde kjøpt en phaser-pedal, så spilte jeg Em-F#m sånn ca. likt som rate-knappen på pedalen, og mer husker jeg ikke. Den låta er jo faktisk nesten tre år gammel nå! Teksten er litt rar, så det er tre forskjellig vers uten noe særlig sammenheng. Jeg hadde første verset fra starten, så pleide jeg å synge det jeg så på de to andre versa. Med varierende hell, og det handla ofta om ”power supply” og ”Pearl” etter navn på utstyr i bunnsiktet, der jeg foretrekker å se når jeg spiller. Ikke helt Shoegaze, men Kneegaaze kanskje?

Psykedelisk pop/rock, Pugh, forrige singelen hadde tittelen «Smoke On the Water». Er Mats Wawa en nostalgisk gjeng? Var egentlig alt bedre før?

Vet ikke om alt var bedre før, men tror egentlig alt er bedre nå. Men synes de lagde bedre sanger på kulere utstyr før, i hvert fall. Jeg har aldri hatt lyst til å være på Woodstock-festivalen, hvis det kan være et svar. Der ble folk kjørt ihjel av traktorer

Hvordan er «Smoke On the Water»-låta knyttet til Deep Purple? For la oss være ærlige, på en eller annen måte så må den jo være det?

Ja, erru gæren. Den handler om hvor tøff den låta er, og at man må drite i hva alle andre mener og bare spille det riffet! Den ligner kanskje mer på ”Don’t Let Me Down” med Beatles, rent musikalsk, men Deep Purple i ånden absolutt. En hyllest til et flott råkkeriff!

Dere har gitt ut noen singler nå, og er et relativt fersk band fortsatt. Hva kan vi forvente av Mats Wawa i året som kommer? 

Vi slepper en plate som vi er veldig fornøyde med tidlig i høst, og skal spelle litt rundt om i Norge i den anledning. Det blir veldig gøy. Konsert blir gøyere og gøyere hver gang, synes jeg, så det gleder vi oss masse til. Så får man jo bare håpe at folk like plata og alt det der, men det er vanskelig å si. Mye forskjellige greier på en gang. Vi kommer kanskje til å kjøre opp et matlagingsprogram på Facebook-sida vår. Det er drømmen.

Det kommer nytt album ila året, kan du fortelle litt om inspillingen? Dere er en svær gjeng, hvordan har prosessen vært?

Oh, det har gått fort men sakte. De to første låtene hadde vi spilt inn i mai i fjor, så gjenopptok vi innspillingen i november med vår bandpappa og beste venn, Jonas Rohde-Moe, som har produsert alt vi har gjort til nå. Spilt inn i øvingsrommet/studio vårt i Møllerparken. Det er veldig digg å jobbe med Jonas siden vi kjenner hverandre så godt og kommer så godt overens, jeg liker alltid å tro at man kan høre den gooode stemninga i studio når man er ferdig. Tror ikke det er sånn på ekte da, men det er definitivt befriende å jobbe i et miljø der alt er lov og alle ideer får testes ut! Starter med trommer og bass, så kommer alt annet på etterpå, folk kommer ut og inn som det passer seg. Funker veldig greit, og det er friskt å få mange folk med på prosjektet. Alle har sine greier som bidrar til å gjøre bandet mer levende og gøy, sånn føler jeg det i alle fall.

Hvordan er miljøet for den psykedeliske popen og rocken i Norge i dag? Hvilke andre band vil du trekke frem som gjør det samme som dere, og som er bra?

GOLD CELESTE og DRÅPE er veldig bra!

 

Petter Milde